Nie od dziś wiadomo, że kuchnia to moje absolutnie ulubione miejsce w domu i podziwiam wszystkich, którzy potrafią tam stworzyć rzeczy pyszne i piękne. A ponieważ moje zdolności manualne ograniczone są do minimum, uparcie wierzę, że istotna piękna tkwi w jej prostocie.
Poniżej zamieściłam porcję zdjęć, które przedstawiają banalne wręcz udekorowanie jedzenia. Bo przecież jedzenie ma być smacznie… i piękne 🙂
1) Czekoladowe serduszka
Płynną ciemną czekoladę wlewamy do pojemnika na lód, po jej zastygnięciu uzupełniamy foremki białą czekoladą, żeby stworzyć dwukolorowe serduszka. Idealny dodatek do lodowych deserów i jako dekoracja do ciast.
2) Serowe ruloniki
Plastry sera rolujemy i zawijamy w szczypiorek, uzyskując ciekawą dekoracją szwedzkiego stołu.
3) Kiwi co się dziwi
Kiwi kroimy na dość grube plastry, wkładamy do nich patyczki do lodów i maczamy w rozpuszczonej, ostudzonej czekoladzie. Patyczki nabijamy na coś sztywnego aż do wystygnięcia czekolady. Lizaki kiwi można posypać kolorową posypką lub zrobić na nich wzorek z białej czekolady. W ten sam sposób możemy przygotować truskawki czy pokrojone w plasterki banany. Nie oszukujmy się: cokolwiek zamoczymy w czekoladzie będzie smakowało przepysznie. Bo przecież kto nie lubi czekolady?
4) Jajka sadzone w parówkowym sercu
Parówkę rozcinamy, końce do zewnątrz sczepiamy wykałaczką, kładziemy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Do środka wbijamy jajko, solimy, pieprzymy, na koniec posypujemy szczypiorkiem.
5) Czekoladowe wzorki
Jak już wspomniałam w punkcie pierwszym, czekolada jest najlepszą ozdobą deserów i ciast. Jeśli posiadamy jakikolwiek mały lejek, możemy rozprowadzić czekoladę na folii i pozostawić do wystygnięcia. Wzorki zależą wyłącznie od naszej wyobraźni.
6) Azbuzowe lizaki
Wydaje mi się, że zdjęcie nie wymaga komentarza. Potwierdza jednak, że lodowe patyczaki to w kuchni rzecz niezbędna.
7) Cytrynowe słońca
Nożykiem lub obieraczką do warzyw nacinamy skórkę cytryny w sposób przedstawiony na obrazku. Nic trudnego, a ile może dać radości.
Sierpień 1, 2012 o 10:10 am |
Cytrynkę wypróbuję na pewno :] I ser w szczypiorku też jest cudny 🙂
Sierpień 1, 2012 o 11:42 am |
a mnie się podoba kiwi.
i to pierwsze- paprykowe jajo! szał 😉
Sierpień 4, 2012 o 2:05 pm |
… genialne, proste, smaczne, piękne !!! 🙂